Κείμενο ενάντια στο κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Λαμίας

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζεται ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια στη χώρα, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την κατάλυση, του παλαιότερα πολυδιαφημισμένου «κράτους δικαίου και πρόνοιας» αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων, που χρειάστηκαν δεκαετίες σκληρών αγώνων για να κερδηθούν, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, την φοροληστρική αφαίμαξη των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων.Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την κοινωνική εξαθλίωση, η οποία θα εντείνεται όσο οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται. Ο τομέας της δημόσιας υγείας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με τραγικές συνέπειες για χιλιάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους.
Η υποχρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα της εύρυθμης λειτουργίας και της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Οι πολυάριθμες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η ανεπάρκεια ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και αναλώσιμων, συνοδεύεται από κατάργηση τμημάτων υγείας αλλά και την συγχώνευση ολόκληρων νοσοκομείων. Ολοένα περισσότερες πόλεις και χωριά, στερούνται ακόμα και τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τους κατοίκους τους, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε γειτονικές πόλεις για την κάλυψη των αναγκών τους. Επιπρόσθετα τα ασφαλιστικά ταμεία για τους έχοντες εργασία, καλύπτουν ολοένα και λιγότερες ιατρικοφαρμακευτικές παροχές. Ο συνδυασμός της ασταμάτητης αύξηση των τιμών των φαρμάκων καθιστά την αγορά τους, για πολλούς ασθενείς, ιδίως για τους ανασφάλιστους, δύσκολη έως αδύνατη.
Συγκεκριμένα στην πόλη μας, στο Γ.Ν. Λαμίας, πέραν των γενικών και γνωστών ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα εδώ και χρόνια, έρχεται να προστεθεί και η μερική πλέον λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής. Με τους ιατρούς της κλινικής να έχουν εξαντλήσει τις υπερωρίες και τις δυνάμεις τους και την θέση του παιδίατρου να παραμένει κενή, οδηγηθήκαμε σε μη λειτουργία, μη εφημερία στις 20,23 και 26 του μήνα! Σε περίπτωση εκτάκτων το νοσοκομείο παρέπεμπε σε αυτά της Λάρισας και της Άμφισσας. Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι δεδομένη και δεν θα αλλάξει αν δεν βρεθεί παιδίατρος. Τα σημάδια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι καθώς οι φόβοι για κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Λαμίας είναι πλέον ορατοί.
Ως αναρχικοί-αναρχικές δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε υπερασπιζόμαστε το υπάρχον κρατικό σύστημα υγείας. Θεωρούμε πως το κερδισμένο δικαίωμα στη δημόσια υγεία είναι αναφαίρετο και κεκτημένο, για ολόκληρη την κοινωνία. Η αρχή του αγώνα απέναντι στην υπό κατάρρευση κρατικά “προσφερόμενη” υγεία, είναι η ίδρυση κοινωνικών και αυτοοργανωμένων δομών υγείας και ιατρείων όπου αυτό απαιτείται, που σε συνδυασμό με τον αδιαμεσολάβητο αγώνα αφυπνισμένων τοπικών κοινωνιών μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα αγώνα. Καλούμε την τοπική κοινωνία να μην σιωπήσει και κυριότερα, να μην επιτρέψει το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής ή κάποιου άλλου τμήματος ή νοσοκομείου, και στον νομό, αλλά και οπουδήποτε άλλου.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ

This entry was posted in κειμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *