Κείμενο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες από Λαμία

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΓΡΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός και η ιστορία που γνωρίζουμε σήμερα, έχει σχηματοποιηθεί και σημαδευτεί από τη διαχρονική μετανάστευση μικρών και μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, για χιλιάδες χρόνια. Η επιδίωξη για καλύτερες συνθήκες ζωής, η αποφυγή της πείνας, των στερήσεων και της φτώχειας, η ανάγκη για επιβίωση από τις φρικαλεότητες του πολέμου, δεν αφήνουν περιθώρια ”εύκολων” επιλογών σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Με τις για δεκαετίες συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις και τις εξωφρενικά άσχημες συνθήκες επιβίωσης, πρόσφυγες πολέμου και οικονομικοί μετανάστες, από Αφρική και Ασία, χρόνια τώρα προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία που έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο γιγαντιαίο κύμα Σύρων προσφύγων, το οποίο κατευθύνεται στο κέντρο της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια.
Η Ευρώπη αποτελούσε πάντα ένα πόλο έλξης για τους εξαθλιωμένους των γειτονικών ηπείρων, από την εποχή της αποικιοκρατίας των τότε μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών. Αμέτρητες στρατιές μεταναστών και προσφύγων οικοδόμησαν με τα φθηνά εργατικά χέρια και το αίμα τους, το σημερινό καπιταλιστικό κολοσσό της Ε.Ε. Δεκαετίες ολόκληρες, οι αγροί, τα εργοστάσια και ο κατασκευαστικός τομέας ευρωπαϊκών χωρών, κατάπιναν ακούραστα τις χιλιάδες των εξαθλιωμένων του τρίτου κόσμου. Ταυτόχρονα, η ”πολιτισμένη” Ευρώπη σε συνεργασία με άλλους δυτικούς συμμάχους, εμπλέκεται άμεσα στο εσωτερικό ξένων χωρών, στηρίζοντας και στήνοντας απολυταρχικά καθεστώτα, δημιουργώντας νέους πολέμους, περισσότερη δυστυχία και ολοένα μεγαλύτερες μάζες εξαθλιωμένων, με σκοπό τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε πρώτες ύλες (π.χ πετρέλαιο), αλλά και για γεωστρατηγικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή ψηφίζουν νόμους και συνθήκες για να περιορίσουν την είσοδο προσφύγων στα εδάφη της, εγκαινιάζοντας το νέο δόγμα της Ευρώπης-Φρούριο. Έτσι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα με διακρατικές συμφωνίες γίνονται οι ”πύλες” της Ευρώπης. Το ελληνικό κράτος συγκεκριμένα, υπηρετώντας πιστά τις εντολές του, αποτελεί ένα φράχτη ανθρώπινων ψυχών για χάρη της ευρωπαικής ”ευημερίας”. Με την ευρωπαϊκά επανδρωμένη FRONTEX στα σύνορα, τον στρατό και την αστυνομία, χιλιάδες μετανάστες, τσουβαλιάζονται σε κρατητήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταυλισμούς και κέντρα πλατειών, χωρίς να τους δίνονται χαρτιά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, απαγορεύοντάς τους να φύγουν από την Ελλάδα. Χωρίς μέριμνα ούτε για τα βασικά είδη διατροφής, ένδυσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάποιοι απ’αυτούς απελαύνονται στις χώρες προέλευσής τους, πράγμα που στις περισσότερες των περιπτώσεων ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη από τα εκεί καθεστώτα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πνιγμένοι ξεβράζονται σε όλες τις παραλίες της Μεσογείου σαν ένα μακάβριο αποτέλεσμα των αντιμεταναστευτικών πολιτικών που ακολουθούν οι εξουσιαστές της Ευρώπης.
Φυσικά η εφαρμογή όλων αυτών δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την προπαγάνδα, τη ξενοφοβία και τον μισανθρωπισμό που ξερνά καθημερινά ο δημοσιογραφικός οχετός των κυρίαρχων ΜΜΕ. Όταν η τηλεοπτική θριαμβολογία για τις επιχειρήσεις σκούπα των μπάτσων και την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών από το επίσημο κράτος δεν είναι αρκετή, τα τηλεοπτικά πάνελ οπλίζουν τα χέρια φασιστών, παρουσιάζοντάς τους ως ”αγανακτισμένους” πολίτες που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μέσα από τέτοιου είδους ρεπορτάζ, πριν λίγα χρόνια τα ΜΜΕ μετέτρεψαν μία συμμορία νεοναζί της  Χ.Α. σε κοινοβουλευτικό κόμμα με δήθεν άποψη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει φυσικά σε όλη την Ευρώπη, καθώς φασιστικά μορφώματα γαλουχούνται και ενδυναμώνονται παντού. Η μεγαλύτερη ίσως υποκρισία μετά απ’όλα αυτά είναι το ψέμα της ευρωπαϊκής φιλανθρωπίας που μπορεί να δακρύζει για το θάνατο ενός μικρού παιδιού που ξεβράστηκε σε μια ακτή, που οι πολιτικές της έστειλαν στο θάνατο το ίδιο και ολόκληρη την οικογένειά του.
Ως αναρχικοί/-ές θεωρούμε πώς η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι δεδομένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πόλεμο απέναντι σε κράτος και εξουσία. Έννοιες και διαχωρισμοί όπως ντόπιος και ξένος, λαθραίος και νόμιμος, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό μας. Είμαστε όλοι εμείς οι καταπιεσμένοι αυτού του κόσμου, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή φύλλο και μαχόμαστε όλοι μαζί στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης, η οποία θα οδηγήσει στην καταστροφή του υπάρχοντος κόσμου και στη δημιουργία ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας,για την αναρχία και τον κομμουνισμό, για όλους μας!

This entry was posted in κειμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *