Υπουργοί, η πολεμική αεροπορία και οι ακαδημαϊκοί, χέρι χέρι στη Λαμία για τον Αρχύτα-το ελληνικό drone

Σαν πρωταπριλιάτικό αστείο, ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν, πώς στην Λαμία, στην βιβλιοθήκη του πρώην ΤΕΙ, νυν ΑΕΙ παράρτημα πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιούταν ημερίδα με θέμα “Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για Ισχυρή Ελλάδα (Θεωρητικές, Εμπειρικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις)”, στην οποία θα συμμετείχε εκτός από τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ και υπουργού οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο ίδιος ο Αδωνης Γεωργιάδης, πλέον αντιπρόεδρος ΝΔ, αλλά και o Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλκιβιάδης Στεφανής !

Με λίγο περισσότερο ψάξιμο βρήκαμε ότι στην εν λόγω ημερίδα, ως συμμετέχοντες και ομιλητές παρουσιάζονταν και άλλοι βουλευτές, ακόμη και του Σύριζα, εκπρόσωποι του Στρατού, και οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Για τις ανάγκες του προγράμματος Αρχύτας, δηλαδή για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, θα χρησιμοποιούνται πλέον τα εργαστήρια και ο επιστημονικός εξοπλισμός των παραπάνω πανεπιστημίων από καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ με την μορφή πτυχιακών με σχετικές θεματικές θα μπορούν οι καθηγητές αυτοί, να εμπλέκουν και την δουλειά φοιτητών/-τριών στους σχεδιασμούς τους.

Η εν λόγω κατάπτυστη “ημερίδα” λοιπόν, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την άμεση εμπλοκή, της πολεμικής μηχανής, σύμφωνα με την γενικότερη προετοιμασία του πολέμου από μέρους του ελληνικού κράτους, επίσημα με τα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και με την επίσημη δημόσια Παιδεία γενικότερα. Με την εργαλειακή αυτή χρήση των πανεπιστημίων, αυτά μετατρέπονται από χώρο μόρφωσης και διάδοσης ιδεών για τους καθηγητές και φοιτητές/-τριες , σε χώρους διεξαγωγής πειραμάτων και της γενικευμένης χρήσης των επιστημών, για την δημιουργία όπλων μαζικών δολοφονιών, κατά παραγγελία του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας. Είναι μια ακόμη μορφή του ντόπιου μιλιταρισμού με ακαδημαϊκό μανδύα, που προσπαθεί χωρίς προσχήματα, να μας εμπλέξει όλο και πιο βαθιά στους τοπικούς αλλά και τους παγκόσμιους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος περικόπτει όλες τις δημόσιες παροχές, όπως υγεία, παιδεία, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ με εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, υπερφορολογεί καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης και επιλέγοντας, ξεκάθαρα πολιτικά, τη λιτότητα και τη κοινωνική εξαθλίωση για όλους και όλες εμάς, ολόκληρα δίς ευρώ σπαταλιούνται στην αγορά πολεμικών αεροπλάνων, φρεγατών, οχημάτων, και γενικότερα πολεμικού υλικού μέσα σε ένα εξοπλιστικό όργιο τόσο για τον στρατό όσο και για την αστυνομία.

Φυσικά δεν θα καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια, ενώ οι εξουσιαστές γιορτάζουν τα νέα τους αιμοδιψή σχέδια πάνω στις πλάτες μας και χωρίς την συγκατάθεσή μας στην πόλη κάτω ακόμη και από την μύτη των εδώ φοιτητών/-τριών στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου στην οποία και απαγορευόταν να εισέλθουν. Μέσα από ανοιχτή συνέλευση στην δομή του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Λαμίας, συγκεντρωθήκαμε πάνω από είκοσι άτομα, τόσο από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο εγχείρημα αλλά και ατομικότητες από την πόλη. Συντεταγμένα κατευθυνθήκαμε στο campus και προσεγγίσαμε παρά τις προσπάθειες των σεκιουριτάδων, το κτίριο της βιβλιοθήκης στην είσοδο πριν την έναρξη της ημερίδας. Στον χώρο εκεί οι συγκεντρωμένοι/-ες αναρτήσαμε πανό στο οποίο αναγραφόταν « ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ , ΟΧΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΛΩΝ. Αντιεξουσιαστές/-τριες».

Ο χώρος των γύρω σχολών και κτιρίων λούστηκε με πλήθος από τρικάκια με αντιπολεμική-αντιμιλιταριστική θεματική, ενώ παραμείναμε συγκεντρωμένοι/-ες φωνάζοντας πλήθος συνθημάτων και στολίζοντας με σχόλια έναν έναν τους συμμετέχοντες που περνούσαν από μπροστά μας. Οι κύριοι ομιλητές φυγαδεύτηκαν μέσα στο κτίριο από την πίσω πόρτα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Παραμείναμε στον χώρο τουλάχιστον μισή ώρα από την ανακοινωμένη έναρξη, ενώ κατά την αποχώρησή μας αναρτήσαμε και το πανό στην είσοδο του campus.

Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι/-ες στο πολεμικά σχέδια, του εγχώριου ιμπεριαλισμού του ελληνικού κράτους και στην περαιτέρω εμπλοκή του σε θέατρα πολεμικών συγκρούσεων , από τα οποία δεν έχουμε εμείς οι απο κάτω αυτού του κόσμου να κερδίσουμε τίποτα, παραμόνο και ζήσουμε την καταστροφή και τον θάνατο για την εκπλήρωση των γεωπολιτικών τους στόχων.

Να γίνουμε εμείς, τώρα, εδώ η άμμος στα γρανάζια της πολεμικής τους μηχανής.

Δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!

ΕΞΩ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ Αντιεξουσιαστές /-τριες Λαμία

Παραθέτουμε το λεπτομερές άρθρο από το φύλλο #49 της εφημερίδας Άπατρις σχετικά με τη δημιουργία του πολεμικού drone: https://apatris.info/o-archytas-kai-i-diachroniki-archi-tis-d/

This entry was posted in ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *