Κείμενο για τους 5 διωκόμενους αγωνιστές φοιτητές που μοιράστηκε στη Λαμία

Το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο , το οποίο μοιράστηκε στην παρέμβαση αλληλεγγύης στην Λαμία , δεν είναι προϊόν της συνέλευσής μας αλλά αναδημοσίευση από την Κατάληψης Κούβελου. Ευχαριστούμε θερμά τους συντρόφους/-ισσες…

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στις 2 Μαΐου στο Μιλάνο, μια μέρα μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς, η Ιταλική αστυνομία διεξάγει ένα μαζικό κύμα προσαγωγών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται και πέντε αγωνιζόμενοι φοιτητές από την Αγία Παρασκευή. Οι 5 κατηγορούμενοι φοιτητές συμμετέχουν στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα, δραστηριοποιούνται στις συνελεύσεις των γειτονιών τους και έχουν πάρει ενεργά μέρος στους εργτικούς/ταξικούς αγώνες που ξέσπασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όντας στην Ιταλία, οι 5 πολιτικά ενεργοί φοιτητές ήταν φυσικό να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που εναντιωνόταν στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Την επόμενη της διαδήλωσης, στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών στο σωρό, προσάγονται από μια καφετέρια, με κριτήριο την έξοδο τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Στη συνέχεια αναγκάζονται σε βίαιη λήψη γενετικού υλικού ( DNA) και αποτυπωμάτων, χωρίς παρουσία διερμηνέα. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφήνονται.

Έξι μήνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ημέρα γενικής απεργίας, αστυνομικοί με συνοδεία εισαγγελέα, εισβάλουν στα σπίτια των πέντε φοιτητών από την Αγία Παρασκευή και τους συλλαμβάνουν, μετά από απαίτηση του Ιταλικού κράτους, το οποίο έχει εκδώσει Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους(οι συλληφθέντες κρατούνται για ένα 24ωρο). Την ίδια μέρα στο Μιλάνο, η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει και προφυλακίζει πέντε Ιταλούς, οι οποίοι βρίσκονται κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διώκονται συμμετέχοντες στην πορεία.  Στους συλληφθέντες αποδίδεται η κατηγορία εμπλοκής σε επεισόδια στο Μιλάνο την 1η Μάη(στη διαδήλωση με αιχμή την εναντίωση στην Expo και στις αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει το Ιταλικό κράτος) δίχως να προσκομιστούν οποιεσδήποτε αποδείξεις. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους φοιτητές αγγίζουν το βαθμό του κακουργήματος, κάτι το οποίο επισύρει  8 έως 15 χρόνια φυλάκιση.

Η Expo είναι μια έκθεση που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις κάθε φορά και σκοπό έχει την διαφήμιση βιομηχανικών εμπορευμάτων, την προώθηση εταιριών, επιχειρηματικών καινοτομιών και τη διεκπεραίωση εμπορικών συναλλαγών. Με λίγα λόγια, είναι ένα ακόμα καπιταλιστικό πανηγύρι που δεν στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου, όπως προπαγάνδιζε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά στην περαιτέρω αύξηση των κερδών των πολυεθνικών.

Η κίνηση του Ιταλικού κράτους μόνο τυχαία δεν είναι. Αποτελεί κομμάτι τις ενιαίας στρατηγικής που έχει χαραχθεί ανάμεσα στα μέλη – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταστολή όσων αντιστέκονται στις αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλουν. Μέσα από αυτή την κίνηση προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την συμμετοχή στις διαδηλώσεις και να τρομοκρατήσουν την κοινωνία στο σύνολο της στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε όσους/όσες προσπαθούν να ορθώσουν ανάστημα στα συμφέροντα των κυρίαρχων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενεργοποιείται πρώτη φορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για πολιτικούς λόγους, σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης και καθυπόταξης όσων αντιστέκονται.

Στην ολομέτωπη επίθεση τους κράτους και των μηχανισμών του οφείλουμε να απαντήσουμε. Να οξύνουμε τις κοινωνικές/ταξικές αντιστάσεις μας, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, την οργάνωση και την συλλογικοποίηση των καταπιεσμένων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟ-ΕΧΡΟ

This entry was posted in κειμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *