Κείμενο παρέμβασης ενάντια στις “Λευκές Νύχτες”, στη Λαμία

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ,

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Στις 13 Οκτωβρίου 2016, μετά από κάλεσμα του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Λαμίας,  πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση, όπου και ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η διεξαγωγή “Λευκής Νύχτας” στην πόλη. Στην προαναφερθείσα συνεδρίαση, ήταν έντονη η απαίτηση πολλών καταστηματαρχών, να “γίνει επιτέλους” και στη Λαμία μια “Λευκή νύχτα”, έτσι και το ΔΣ κατέληξε σε θετική απόφαση, με κύριο επιχείρημα την “βελτίωση  και την τόνωση της ψυχολογίας των καταναλωτών”. Φυσικά, η έκδηλη αδιαφορία τους, για τους υπαλλήλους των καταστημάτων οι οποίοι/-ες και θα σηκώσουν το ουσιαστικό βάρος της εν λόγω φιέστας , δεν μας εξέπληξε.  ‘Ετσι λοιπόν την ίδια στιγμή που μεγαλοκαταστηματάρχες στείνουν γιορτούλες για να “τονώσουν” την ρημαγμένη τοπική οικονομία και αγορά,  οι υπάλληλοί τους όπως και όλοι όσοι εργάζονται τέτοια εποχή, νοιώθουν καθημερινά στο πετσί τους , το αδιάκοπο ποδοπάτηματων  των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους. Οι μισθοί  πείνας, η απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, τα ελαστικά ωράρια και οι ατομικές συμβάσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα πιά και η δουλειά τις Κυριακές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την σύγχρονη εργοδοτική τρομοκρατία. Μια εργοδοτική τρομοκρατία,  η οποία πλέον δεν θεωρεί καν παράλογο, να εξαναγκάζει ευθέως, υπαλλήλους να δουλεύουν ακόμη και μεχρι τα μεσάνυχτα, ως τις 12 το βράδυ! Μάλιστα, αυτή ακριβώς η άθλια συνθήκη για τους εργαζόμενους αποτελεί και την διαφημιστική πρωτοτυπία ώστε να καλεστεί το “καταναλωτικό κοινό” να συμμετάσχει και να στηρίξει την κίνηση και τον τζίρο της τοπικής αγοράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως όλο αυτό το πανηγυράκι, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί χωρίς τις ευλογίες του Δήμου Λαμιέων, ο οποίος και έχει αναλάβει την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, για να βοηθήσουν και αυτές από την πλευρά τους, στην “ανόρθωση” της καταναλωτικής μανίας των δημοτών, ρίχνοντάς τους στάχτη στα μάτια  για την ανυπαρξία του Δήμου στα καθημερινά προβλήματά τους. Αν και πριν 2 χρόνια οι “Λευκές Νύχτες” παρουσιάστηκαν ως “εξαιρέσεις” για τον κόσμο του εμπορίου, έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι ή μη, να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και  πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και αυτή την περίοδο, που επιχειρούν να καταργήσουν ολοκληρωτικά την κυριακάτικη αργία, μέσα από την εφαρμογή των “7 εργάσιμων Κυριακών”. Το ίδιο κάνουν και με τις “Λευκές Νύχτες”,  παραχωρώντας σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμαρχο και Εμπορικό Σύλλογο, την αρμοδιότητα να οργανώνουν επαναλαμβανόμενα κατά το δοκούν, τέτοιες φιέστες. Ήδη, τον φετινό Δεκέμβρη επιχειρείται να εφαρμοστεί και “με το νόμο” πλέον, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 3 συνεχόμενες Κυριακές…

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αντισταθούν στην εφαρμογή των “Λευκών Νυχτών” αλλά και σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω, τις ορέξεις του. Μέσα από σωματεία, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, ορατές ή αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτησή μας σε συλλογική διεκδίκηση. Παροτρύνουμε τους συμπολίτες και τις συμπολήτισσές μας, να σκεφτούν ως εργάτες και όχι σαν πελάτες. Ο αγώνας ενάντια στα “απελευθερωμένα” ωράρια δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά τον κάθε εργαζόμενο. Οι επίδοξοι καταναλωτές της “Λευκής Νύχτας” πρέπει να καταλάβουν πως αυτό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, θα το αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αύριο, στους δικούς τους χώρους εργασίας. Την απάντηση σε αυτό τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, την δίνουμε με συλλογικές διεκδικήσεις από τα κάτω,με ταξική αλληλεγγύη, συλλογική αντίσταση και κοινότητες αγώνα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Τα συμφέροντα των αφεντικών είναι αντιφατικά προς τα συμφέροντα των εργαζομένων και χρέος μας είναι η υπεράσπιση της τάξης μας!

ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ , ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ , ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…

This entry was posted in κειμενα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *