Ενημέρωση από παρέμβαση στο HOT SPOT Θερμοπυλών

Την Κυριακή 22/5 το μεσημέρι κατά τις 16.00, περίπου είκοσι άτομα από τις συνελεύσεις Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/-τριών Λαμίας και του  Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Καρδίτσας, στα πλαίσια συντονισμού τους, πραγματοποίησαν από κοινού μοίρασμα της αραβόφωνης εφημερίδας δρόμου “Άπατρις”, στο HOT SPOT  των Θερμοπυλών. Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο συνελεύσεων καθώς και στην προσπάθεια στησίματος μιας νέας ανοιχτής δομής. Το κλίμα στο hot spot των Θερμοπυλών ήταν αρκετά θερμό από τους πρόσφυγες και μετανάστες, και ελπίζουμε αυτές οι δράσεις να αποτελέσουν παρακαταθήκη για ακόμα περισσότερες κοινές δράσεις στο μέλλον.Σύντροφοι/-ισσες, μίλησαν με πρόσφυγες και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Στον χώρο βρήκαμε επίσης αλληλέγγυους/ες, μελή της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από τη Λαμία και τον Βόλο , που μοίρασαν τρόφιμα, παίξαν μουσική και μαζί με την βοήθεια μικρών παιδιών φύτευσαν ένα μικρό κήπο λαχανικών.

Λίγα λόγια για το HOT SPOT των Θερμοπυλών γενικότερα:

Το Hot Spot των Θερμοπυλών αποτελείται από δυο κτίρια μέρη ξενοδοχειακή δομής , κάποτε ιδιοκτησίας του ΕΟΤ , πλέον του ΤΑΙΠΕΔ, παρατημένα εδώ και χρόνια, δίπλα ακριβώς στα θερμά λουτρά της περιοχής, λίγο πιο έξω από την Λαμία. Διπλά ακριβώς βρίσκεται και η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή αστυνομικές δυνάμεις όλο το 24ωρο. Στο hot spot διαμένουν περίπου 360 άτομα , με τον αριθμό να μεταβάλλεται διαρκώς, κυρίως Συριακής και Κουρδικής καταγωγής. Την λειτουργιά διευθύνει η Περιφέρεια του Νομού, ενώ την σίτιση έχει αναλάβει πλέον ολοκληρωτικά ο στρατός. Ολιγόμηνοι συμβασιούχοι εργάζονται εντός του χώρου, με σεκιουριτάδες το βράδυ, ενώ άτομα της περιφέρειας  βρίσκονται σε “λυόμενο” δωμάτιο αρκετές ώρες της ημέρας. Φυσικά τα προβλήματα και οι ελλείψεις δεν είναι λίγες. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:

Η ιατρική περίθαλψη δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής , καθώς οι γιατροί βρίσκονται στο χώρο λίγες μόνο ημέρες και για λίγες ώρες, πολλές φορές χωρίς οι πρόσφυγες να είναι ενήμεροι .  Ελλείψεις υπάρχουν και σε φάρμακα όλων των ειδών μιας και υπάρχει αδυναμία αποθήκευσής τους (ψυγείο) εντός των κτιρίων.

Η σίτιση, ιδίως το βραδινό φαγητό θεωρούνται ελλιπή . Οι ελλείψεις σε τρόφιμα παρόλα αυτά θα μπορούσαν να αναπληρωθούν από αυτά που συγκεντρώνουν οι αλληλέγγυοι/-ες , αλλά η αποθήκη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας ανοίγει σπάνια και ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των προσφύγων.

Δεν υπάρχει παντελώς καμία επίσημη ενημέρωση για τις αιτήσεις ασύλου, ενώ όσοι και όσες επιλέξουν να πάνε Αθήνα για “συνέντευξη” , μπορούν να το κάνουν αποκλειστικά με δικά τους έξοδα είτε με την περιορισμένη οικονομική βοήθεια αλληλέγγυων.

Η συμπεριφορά ορισμένων υπαλλήλων που εργάζονται στο HOT SPOT , αλλά και αρκετών ατόμων της Περιφέρειας , είναι προβληματική αλλά και προκλητική σε ορισμένες περιπτώσεις .

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το δυνατό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, είναι αυτό που συνήθως δίνει τις λύσεις σε προβλήματα και καλύπτει τις ελλείψεις που προκύπτουν.

 

Συνέλευση Αναρχικών Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Καρδίτσας

Συνέλευση Αναρχικών Αντιεξουσιαστών/-τριών Λαμίας

 

This entry was posted in ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *