Ενημέρωση από αντιφασιστική συγκέντρωση-πορεία ενάντια στη φασιστοσύναξη στη Λαμία

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Μόλις το βράδυ της Τετάρτης, ενημερωθήκαμε αιφνιδίως για την πραγματοποίηση εκδήλωσης-ομιλίας της Χ.Α στην πόλη, με ομιλητή τον διαβόητο νεοναζί βουλευτή και άμεσα εμπλεκόμενο στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γ. Λαγό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιούνταν σε αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου το Σάββατο 16/04 στις 18.00, στο κέντρο της πόλης. Από την πρώτη στιγμή η συνέλευση, θεώρησε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να περάσει, χωρίς την συντονισμένη αντίδραση και δράση του ευρύτερου τοπικού αντιφασιστικού κινήματος. Αργά το βράδυ της Πέμπτης και μετά από αντιδράσεις εργατικών σωματείων , φορέων και συλλόγων, το ΤΕΕ ανακάλεσε την παραχώρηση της αίθουσας στους φασίστες. Τελικά την Παρασκευή οριστικοποιήθηκε πως ο Λαγός θα ερχόταν στην πόλη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και θα πραγματοποιούσε την ομιλία του στην γνωστή “τρύπα”-γραφεία τους, στην πόλη .
Να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, η συνέλευση από την πρώτη στιγμή επεδίωξε την ειλικρινή συνεννόηση αλλά και την συνδιαμόρφωση των τελικών δράσεων, απέναντι σε μια ακόμη επίσημη εμφάνιση των ναζί δολοφόνων της Χ.Α στην πόλη μας, μαζί με το ευρύτερο τοπικό αντιφασιστικό κίνημα. Μέλη της συνέλευσης παρευρέθηκαν για τον λόγο αυτό σε έκτακτη κουβέντα που καλέστηκε από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στην οποία εκτός από ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες , συμμετέχουν “επίσημα” και αριστεροί όλων των τάσεων και αποχρώσεων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ; Εκτός από την υποκριτική συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών για την μη λήψη αποφάσεων για ουσιαστική δράση, με τον χρόνο να πιέζει,, η τελική τους απόφαση ήταν να απέχουν από οποιαδήποτε αντιφασιστική δραστηριότητα την ημέρα της φασιστοσύναξης στην πόλη. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η περιφρούρηση των προσφύγων του Hot spot των Θερμοπυλών από κάποια ενδεχόμενη επίσκεψη των φασιστών, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Αξίζει να αναφερθεί πως στο κοντινό παρελθόν σύντροφοι/-ισσες με την παρουσία τους δίπλα στους πρόσφυγες, έχουν αποτρέψει συλλογικά, φασιστικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν πράγμα το οποίο και θα επαναλάβουμε όσες φορές και να χρειαστεί στο μέλλον.
Έτσι φτάνουμε στην επίμαχη ήμερα της φασιστοσυναξης. Όσο και αν κάποιοι επέλεγαν να πανηγυρίζουν για την μη παραχώρηση της αίθουσας του ΤΕΕ στους φασίστες εκτός πόλεως, εμείς επιλέξαμε συνειδητά να μην παραδώσουμε την πόλη στις ορέξεις των νεοναζί. Αποφασίσαμε χωρίς επίσημο κάλεσμα να εδραιώσουμε μια όσο το δυνατόν μαζικότερη αντιφασιστική παρουσία. Από το μεσημέρι, σύντροφοι πετούσαν πλήθος αντιφασιστικών τρικακίων σε όλο το κέντρο αλλά και στα γραφεία των νεοναζί , δυο εκ των οποίων προσήχθησαν από ασφαλίτες στο τμήμα , ενώ αφέθηκαν λίγη ώρα αργότερα χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Από τις 17.00 και για περίπου μια ώρα ο συγκεντρωμένος κόσμος πραγματοποίησε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας, ενώ μετά από ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πορείας προς τα γραφεία της Χ.Α. Περίπου 35-40 άτομα συγκροτήσαμε αντιφασιστικό μπλοκ . Έκτος από μέλη της συνέλευσης και ελάχιστους “απείθαρχους” αριστερούς, στην πλειοψηφία τους αποφασισμένοι αντιφασίστες νεολαίοι έδωσαν το παρόν. Η πρωτοφανής αστυνομοκρατία περιμετρικά των γραφείων με μπλε και χακί διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ , ΔΙΑΣ αλλά και διάσπαρτους ασφαλίτες και περιπολικά σε όλο το κέντρο μας ήταν γνωστή. Για πρώτη φορά , αντιφασιστική πορεία στην πολη μας, την “υποδέχτηκαν”, διμοιρίες των ΜΑΤ με κράνη και ασπίδες. Όταν το μπλοκ προσπάθησε να προσεγγίσει τα γραφεία, οι διμοιρίες με φραγμό μας έκοψαν το δρόμο . Μια θλιβερή ομάδα φασιστων , δέκα με δεκαπέντε περίπου ατόμων βρισκόταν έξω από την στοά των γραφείων με παλούκια , περιτριγυρισμένοι από μπάτσους, προσπαθώντας να φανούν “σκληροί” από μακριά. Η πορεία συνεχίστηκε προς πλατεία Λαού με την μπλε διμοιρία να μας ακολουθεί από κοντά. Τελικά η πορεία κατέληξε στην πλ. Ελευθερίας, με τον κόσμο να παραμένει συγκεντρωμένος μέχρι να ενημερωθούμε για την οριστική αποχώρηση των φασιστων για τους βόθρους τους. Καθ όλη την διάρκεια της πορείας φωνάζονταν αντιφασιστικά συνθήματα με πάθος, πετάγονταν τρικάκια ενώ μαζεύονταν αυτά των φασιστών. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν φανερά θετικές ενώ η μικρή φασιστοσύναξη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολυάριθμη παρουσία της αστυνομίας. Όσες καλοστημένες και πειραγμένες φωτογραφίες να δημοσιεύουν οι φασίστες της Χ.Α για να μας πείσουν για την δήθεν μαζικότητα τους , όσο ρατσιστικό μίσος, σκοταδισμό και μισαλλοδοξία να ξερνάνε, πάντα θα απομονόνονται και πάντα θα τσακίζονται από τον κόσμο του αγώνα , μέχρι την οριστική καταστροφή του κράτους , του κεφαλαίου και των αφεντικών που τους τρέφουν.
ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

This entry was posted in ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *